فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مختار فتحی *، تیمور تنها صفحات 1-6
    240 جوجه نر سویه راس به سه تیمار با 4 تکرار و 20 جوجه برای هر تکرار تقسیم شدند. 3 تیمار آزمایشی عبارت بودند از: تیمار شاهد که از یک جیره غذایی پایه، 20 میلی گرم کوانزیم Q10 در کیلوگرم خوراک، و 40 میلی گرم کوانزیم Q10 در کیلوگرم خوراک. جوجه های مورد آزمایش، برای القای آسیت، در دمای سرد (10 - 15°C)پرورش یافتند. پرندگان تلف شده به روزانه ثبت و برای تشخیص دلیل مرگ تشریح شدند. فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون پراکسیداز (GPX[1])، سوپراکسیددیسموتاز (SOD[2]) پلاسما و کبد، وضعیت کل آنتی اکسیدانی پلاسما(TAS[3])، غلظت مالون دی آلدئید(MDA[4]) و نمونه گیری از بافت کبد در روزهای 21 و 42 انجام شد. در روز42، دو جوجه از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب و بعد از توزین، کشتار و قلب آنها برداشته و بطن ها و بطن راست جدا و شاخص آسیتی (وزن بطن راست به کل بطن ها) (RV/TV[5]) محاسبه شد. نتایج نشان داد، 40 میلی گرم کوانزم Q10، سبب کاهش غلظت MDA و افزایش فعالیت GPX در پلاسما شد. نسبت RV/TV در روز 42 ومیزان تلفات ناشی از آسیت نیز در تیمار حاوی 40 میلی گرم کوانزیم Q10، به طور معنی داری کمتر از تیمار شاهد بود (05/0 (P <. فعالیت آنزیم های SOD پلاسما و کبد، GPX کبد، TAS پلاسما و سطح MDA کبد تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند.
  • بهزاد شارقی *، کلثوم شهدادنژاد صفحات 7-16
    آنزیم پپسین در مخاط معده مهره داران سنتز می شود. پپسین از 327 رزیدو تشکیل شده است. وزن مولکولی آن KD34 می باشد. ساختار پپسین غالبا β-Sheet و رندوم کویل با α-هلیکس محدود می باشد. و دو دمین آن با یک صفحه بتا شش رشته ای به هم متصل می شوند. در این مطالعه از دستگاه اسپکتروفتومتر مدل فارماسیا 4000 با سیستم کنترل دما استفاده شد، پایداری دمایی پپسین خوک در حضور غلظت های مختلف (0تا50%حجمی-حجمی) حلال های آلی بوتانول، اتانول، 4،1-بوتان دیول و گلیسرول در 2pH=بررسی شد. Tm پپسین به ترتیب در حضور حلال های بوتانول، اتانول و 4،1-بوتان دیول کاهش یافت و در حضور گلیسرول افزایش یافت.همچنین اثر این حلال های آلی بر روی فعالیت پپسین خوک بررسی شد. فعالیت پپسین به ترتیب در حضور محلول های آبی بوتانول، اتانول و 4،1-بوتان دیول با افزایش غلظت حلال های آلی کاهش یافت در حضور گلیسرول با افزایش غلظت حلال آلی زیاد شد. تغییرات ایجاد شده در فعالیت کاتالیتیکی به وسیله حلال های آلی محلول در آب بوتانول، اتانول و 4،1-بوتان دیول ممکن است مربوط به تغییرات ساختاری که به وسیله تغییرات پایداری دمایی نیز نشان داده شد و همچنین تغییر در جایگاه فعال پپسین باشد. و گلیسرول نیز ساختار پپسین را پایدار کرد.
    کلیدواژگان: پپسین، پایداری دمایی، حلال های آلی، فعالیت، تغییرات ساختاری
  • مسعود صیدگس *، قثاد آذزی تاکامی صفحات 17-25
    پریان میگوها(بی پوششان)، اهمیت فراوانی به عنوان غذای زنده در پرورش لاروی آبزیان دارند و جهت افزایش رشد، درصد بقاء و مقاومت درگونه های مختلف آبزیان بویژه تاس ماهیان، قزل آلا، ماهی آزاد، خرچنگ دراز آب شیرین حائز اهمیت هستند.پروفیل اسیدهای چرب موجود در پریان میگوهایChirocephalusskorikow i و Streptocephalustorvicornisاز آبگیر آیقرگلی و قم تپه واقع در استان آذربایجان شرقی با استفاده از روش گاز کروماتوگرافی تعیین شد. نتایج نشان داد که علاوه بر وجود مقادیر بالای EPA (3 n-20:5C) و DHA (3 n-22:6C) و3HUFA - n∑، مقادیر اسید لینولنیک و لینولئیک آنها نیز بالا می باشد به طوریکه بیشترین مقادیر بدست آمده آنها به ترتیب 85/9، 05/1، 30/10 و 73/12 و 75/5 درصد بود که در مقایسه با ترکیبات اسیدهای چرب آرتمیای ارومیه از ارزش بالاتری برخوردار است. این موجودات با دارا بودن 11-50 درصد پروتئین، ویژگی های ممتاز اسیدهای چرب از جمله مقادیر بالای EPA و DHA ترکیبات کاروتنوئیدی و مواد معدنی به عنوان غذای زنده سرشار از مواد مغذی ضروری، قادرند نیازهای تغذیه ای مراحل مختلف رشد انواع آبزیان(بویژه در دوران حساس لاروی) را به طور مطلوب تامین نمایند و ماندگاری و کیفیت گوشت آنها را بهبود بخشند.
  • نسیم حیاتی رودباری *، کاظم پریور، ساغر رضایی، علیرضا بدیعی صفحات 27-38
    با توجه به استفاده روز افزون و رویارویی هر روزه ما با نانو مواد و اهمیت بررسی اثرات نانو مواد بر دستگاه تناسلی، این کار تحقیقاتی روی اثرات نانو دی اکسید تیتانیوم بر اسپرماتوژنز انجام شد. اثر نانو دی اکسید تیتانیومnm با قطر 10 بر اسپرماتوژنز موش نر بالغ نژاد NMRI در شرایط in vivo مورد بررسی قرار گرفت. سه گروه کنترل (بدون تیمار)، شم (تیمار با آب مقطر)، تجربی (تیمار با دوز های 6، 30، 150، 300 میلی گرم /کیلوگرم از نانو دی اکسید تیتانیوم) مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمار به صورت 5 روز متوالی تزریق درون صفاقی انجام شد. 2 هفته پس از آخرین تزریق، موش ها بیهوش شدند و بیضه و اپیدیدیم از بدنشان خارج گردید و پس از فیکس کردن و تهیه لام مورد بررسی قرار گرفتند. در این تحقیق وزن موش، تعداد لوله ها در بیضه و اپیدیدیم، ضخامت تونیکا آلبوجینا، تعداد سلول های لیدیگ، فیبروبلاست، سرتولی و تعداد اسپرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیقات بیش ترین اثرات سوء را بر فاکتور های اسپرماتوژنز به خصوص از نظر هیستولوژیکی در دوز 30 میلی گرم /کیلوگرم نسبت به دوز 150 و 300 میلی گرم /کیلوگرم نشان داد. با توجه به نتایج، لزوم احتیاط مصرف این ماده با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق مشخص می گردد.
  • صیاد شیخی ئیلانلو *، مسعود یوسفی، اسکندر رستگار پویانی، وحید زمانی صفحات 39-48
    دم جنبانک ابلق ((Motacilla alba دارای سه زیرگونه با نام هایM.a.persica، M.a.personata و dukhunensisM. aدر ایران است و گمانه زنی هایی درباره وقوع دورگه زایی در بین زیرگونه های مذکور وجود دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی تفاوت های ریختی بین دو زیر گونهM.a.persicaو M.a.personata در ایران است. برای این منظور تعداد 17 نمونه در سال 1389 از محدوده حضور دو زیرگونه جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی تفاوت های ریختی بین دو زیرگونه هفت صفت اولیه اندازه گیری و بر اساس آن ها شش صفت ثانویه نیز ساخته شد و با استفاده از آزمون تی و تجزیه به مولفه های اصلی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که پنجمتغیر از بین متغیر های مورد بررسی دارای تفاوت معنی داری بین دو زیر گونه است و پراکنش افراد دو زیر گونه حول محورهای اول و دوم PCAکاملا از یکدیگر جدا می باشد. همچنین، دو زیرگونه از نظر رنگ آمیزی ناحیه سر، جلو سر و گلو نیز مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داددو زیرگونه الگوی ثابت و متفاوتی از رنگ آمیزی را نشان می دهند و هیچ نشانه ای از وجود افراد حد واسط یافت نشد. با توجه به جدایی مورفومتریک دو زیرگونه، احتمال جدایی نمونه های دورگه از نمونه های والد در ناحیه تماس آنها بر اساس صفات مورفومتریک وجود دارد.
  • سید ابراهیم حسینی *، داوود مهربانی ، یاسمن عوض پور، مریم رفیعی راد صفحات 49-56
    اضطراب و استرس های مختلف از طریق تحریک محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنالباعث افزایش میزان گلوکوکورتیکوئیدها در خون می گردند که در دراز مدت می توانند سلامت جسمانی و روانی فرد را به خطر اندازند.این مطالعه با هدف مقایسه اثر عصاره هیدروالکلی مویز و دیازپام بر میزان کورتیکوسترون درسرم خون موش های آزمایشگاهی نربالغ انجام گردید. در این مطالعه از 48 سر موش سفید آزمایشگاهی نر بالغ استفاده شد که به 6 گروه 8 تایی شامل گروه های کنترل (فاقد تیمار)، شاهد (دریافت کننده آب مقطر) و 4 دسته تجربی دریافت کننده دوزهای 100 و200، 400 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی مویز و دریافت کننده دوز 1 میلی گرم بر کیلوگرم دیازپام به صورت گاواژ تقسیم شدند. پس از 15 روز که موش ها در ماز صلیبی مورد ارزیابی استرس قرار گرفتند، با خون گیری از قلب آنها میزانهورمون کورتیکوسترون اندازه گیری و نتایج با کمک آزمون های تجزیه واریانس یک طرفه و توکی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که عصاره هیدروالکلی مویز در دوزهای 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم باعث افزایش معنی دار (05/0P≤) و دیازپام باعث کاهش معنی دار(01/0P≤)در میزان سرمی کورتیکوسترون می شوند. دیازپاماحتمالا از طریق گیرنده های بنزودیازپینی و با تسهیل اثر مهاری گابا و عصاره مویز احتمالا از طریق تحریک مسیرهای نورآدرنرژیک به ترتیب باعث کاهش و افزایش میزان کورتیکوسترون در خون می شوند.
  • آسیه میرعالی، عبدالعلی موحدی نیا *، رحیم عبدی ، امیر پرویز سلاطی صفحات 57-62
    144 عدد ماهی جوان صبیتی (Sparidentex hasta) پس از یک هفته آداپتاسیون با شرایط آزمایشگاه و شوری دریا، در شوری های 5، 20، 40 و 60 گرم در لیتر قرار داده شد. نمونه برداری از ماهیان در6 مرحله در ساعت6، ساعت12، روز1، روز2، روز7 و روز14 از آغاز تغییر شوری محیطی انجام شد. نتایج نشان داد سطوح کورتیزول پلاسما در زمان12 ساعت در شوری های5و60 گرم درلیتر افزایش معنی داری را نسبت به نمونه های کنترل و شوری20گرم درلیتر داشت، اما بعد از آن در زمان24 ساعت تا پایان دوره نمونه برداری بین شوری های مختلف اختلافی مشاهده نشد. میزان گلوکز نیز در تیمارهای60و5 گرم درلیتر، پس از ساعت12 مواجهه، افزایش معنی داری نسبت به ساعات6و24 نمونه برداری نشان داد اما در طول دوره آزمایش در سایر شوری ها اختلافی معنی داری مشاهده نشد. غلظت پلاسمایی کلسیم خون در ماهی صبیتی در شوری های مختلف محیطی در طی دوره آزمایش اختلاف معنی داری را نشان نداد. در بررسی غلظت منیزیم پلاسما، 24ساعت پس از تغییر شوری کاهش معنی داری در نمونه های مربوط به شوری 20و5گرم درلیتر در مقایسه با نمونه های کنترل مشاهده شد. نتایج نشان داد هم در سازش با شوری5 و هم برای سازش با شوری 60گرم درلیتر، افزایش کورتیزول نقش مهمی در ابتدای مواجهه با شوری های جدید داشته است، به گونه ای که میزان آن طی 12 ساعت نسبت به نمونه های کنترل افزایش معنی داری داشته است، اما پس از آن و به تدریج با ایجاد سایر تغییرات در بافت ها و سلول های موثر در تنظیم اسمزی، مقادیر کورتیزول به سطوح پایه بازگشت.
  • احمد قارزی *، نسرین حیدری صفحات 63-72
    در این بررسی ویژگی های تشریحی و بافت شناسی بیضه و لوله های منی ساز در دوره پس از زمستان خوابی در سوسمار لوداکیا نوپتا ساکن شمال استان لرستان در رشته کوه زاگرس مورد تحقیق قرار گرفت. برای این منظور نمونه های سوسمار نر در طول ماه های فروردین تا شهریور برای مدت دو سال متوالی از منطقه مطالعاتی جمع آوری گردیدند. در آزمایشگاه غدد تناسلی از نمونه ها خارج و برای مطالعات بافت شناسی از مراحل تثبیت، آبگیری، شفاف سازی، آغشته سازی و قالب گیری عبور داده شدند. با کمک میکروتوم دوار برش های سریالی تهیه و با روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی گردیدند. مقاطع تهیه شده در نهایت ز میکروسکوپ نوری مورد بررسی های کمی و کیفی قرار گرفتند.نتایج این مطالعه نشان داد که در طول ماه های فروردین تا شهریور قطر لوله های منی سار و ضخامت اپی تلیوم زایای این لوله ها کاهش پیدا میکند. به علاوه در فاصله ماه های فروردین تا اردیبهشت سلول های تناسلی در حال پشت سر گذراندن مرحله میوز یا بالغ شدن هستند و هنوز اسپرماتوزئیدی در لوله ها مشاهده نمی شود. در طول ماه های خرداد و تیر اوج فعالیت اسپرماتوژنیک اتفاق می افتد و اسپرماتوزوئیدهای بالغ به داخل لومن لوله ها آزاد میشوند. در طی ماه های مرداد تا شهریور تولید اسپرم متوقف و روند کاهشی در لوله ها شروع می گردد. به طور کلی این تحقیق مشخص کرد که در این گونه اسپرماتوژنز از نوع وابسته بوده و اوج فعالیت اسپرماتوژنیک زمانی است که طول روزها بلند و درجه حرارت محیط بالا است و در منطقه مطالعاتی این اوج با ماه های خرداد و تیر مصادف می گردد.
|
  • M. Fathi*, T. Tanha Pages 1-6
    Two hundred forty 1-d-old Ross 308 male broiler chicks were randomly allocated into 3 groups with 4 replicates each. From d 14, the diets were supplemented with CoQ10 at levels of 0, 20, and 40 mg/kg, respectively. From d 14 to 42, all the chicks were exposed to low ambient temperature (10 to 15°C) to induce Ascites. Mortality was inspected to determine cause of death and diagnose of PHS. For evaluation of antioxidant status, the parameters that were determined in plasma and liver include: GPX, SOD, TAS and MDA. Sampling of blood and liver tissue were determined at d 21 and 42. At end of the experiment (wk 6), 2 chicks from each replicate were randomly selected and slaughtered. The heart was removed; the right ventricle was dissected away from the left ventricle and septum then RV/TV calculated too. The results showed that mortality due to Ascites was reduced by CoQ10 supplementation (P<0.05). Moreover, MDA in plasma was significantly decreased and plasma GPX activity increased by 40 mg/kg CoQ10 compared with the control, but no significant changes were observed on SOD activity and TAS. RV/TV was significantly decreased by 40 mg/kg CoQ10 supplementation (P<0.05). The SOD & GPX activity and MDA levels in liver tissue were not affected by treatments (P>0.05).
    Keywords: Coenzyme Q10, Antioxidant enzymes, Mortality, Ascites, Broiler
  • B. Shareghi*, K. Shahdad, Nejad Pages 7-16
    Pepsin enzyme is synthesized in the gastric mucosa of vertebrates. Pepsin is composed of 327 amino acid residues، has a calculated molecular mass of 34KD. The structure is predominantly β-strand and random coil with limited α-helix. The two domains are connected via a six-stranded β-sheet plate. In this study used UV-Vis spectrophotometer pharmacia-4000 with electronic temperature controller system. Thermal stability of porcine pepsin has been investigated in the presence of organic solvents include butanol، ethanol، 1،4-Butanediol and glycerol in different concentrations (0-50% V/V) at pH=2. Tm of pepsin was decreased respective in the presence of butanol، ethanol، 1،4-Butanediol and Tm of pepsin increased in the presence of glycerol. Also we were studied the effects of these organic solvents on the activity of porcine pepsin. Activity of pepsin decreased respective in aqueous butanol، ethanol and 1،4-Butanediol with increasing organic solvent concentration and activity of pepsin increased in presence of glycerol with increasing organic solvent concentration. The changes caused in the catalytic activity by the water-miscible organic solvents include butanol، ethanol and 1،4-Butanediol may be related to structural changes، which were followed by means of thermal stability changes and also change in active site of pepsin. Glycerol stabilized structure of pepsin.
    Keywords: Pepsin, Thermal stability, Organic solvents, Activity, Structural changes
  • M. Sedgar*, Gh. Azari Takami Pages 17-25
    Fairy Shrimps (Anostraca) have a great importance as live food in aquatic animalslarviculture. They are important for enhancing growth rate and survival rate in various aquatic animals specially، sturgeon،salmonidae،Astacusleptodactylus. Fatty acid profile of fairy shrimps Chirocephalusskorikowiand Streptocephalustorvicornisfrom AigherGoli and GhomTappeh pools of East Azerbaijan، Iran were determined usingGC technique. The results showed that they had a large amount of EPA، DHA، ∑ n-3 HUFA،Linolenic acid and Linoleic acid، as though their highest amounts in various pools were; 9. 85، 1. 05، 10. 30، 12. 73 and 5. 75 percent respectively، that had a great valuecomparing with Artemia. these animals contain of 11-50 %protein،highly unsaturated fatty acid specialties such as high amounts of EPA and DHA،carotenid complexes and as a live food enable to provide nutritious needs of growth stages of various aquatic animals (specially in sensitive larval stages) and improve their life spans and meat quality.
    Keywords: Chirocephalus skorikowi, Streptocephalus torvicornis, Fatty acids, Nutritional value
  • N. Hayati Roodbari*, K. Parivar, S. Rezaee, A. R. Badiee Pages 27-38
    According to increasing use of nano materials and our daily exposure to them, it is required to investigate their effects on genital organs. Upon this purpose, we have studied the effect of nano titanium dioxide on the spermatogenesis. The effect of titanium dioxide with particle size of 10 nm on spermatogenesis of adult male NMRI mice strain in “in vivo” conditions was studied. Three groups: control (no treatment), sham (treated with distilled water), experimental (treatment with doses of 6, 30, 150, 300 mg / kg of nano titanium dioxide 10nm) were investigated. Intraperitoneal injection was applied for 5 consecutive days. 2 weeks after the last injection, mice were anesthetized and their testes and epididymis were removed. After fixing and preparing slides, they were examined. In this study, mouse weight, number of tubes in the testis and epididymis, tunica albuginea thickness, number of Leydig cells, fibroblasts, Sertoli and sperm numbers at three significant levels (p<0.001, p<0.01, p<0.05) were studied. The results of studies showed most adverse effects on spermatogenesis factor. Especially histological effects with the dose of 30 mg/kg in comparison to 150 and 300 mg/kg were more effectual. Concerning to the results, it is possible this material inhibits the enzymes responsible for growth and causes cell death and necrosis of tissues. The necessity of precaution for usage of this material, according to the results of this research is determined.
    Keywords: Nano titanium dioxide, Spermatogenesis, Testis, Epididymis, Mice
  • S. Sheykhi Ilanloo*, M. Yousefi, E. Rastegar Pouyani, V. Zamani Pages 39-48
    Motacilla albahas three subspecies in Iran includingM. a. personata، M. a. persicaand M. a. dukhunensis. Thereis some evidence to support hybridization among these subspecies. In this study، we investigated morphological differences between two subspecies of White Wagtail in Iran including M. a. personata and M. a. persica. For this purpose، 17 specimens were collected from South and North East of Iran during the spring and summer of 2011، then we measured sevenprimary variables and six calculated ratios for comparison in multivariate analyses using Past program. We also compared coloration of head، forehead، crown and throat between to subspecies. T test revealed that five characteristics were significantly different between two subspecies (P<0. 05). Morphological matrices were analyzed by Principal Components Analysis (PCA) Results indicated that two subspecies are different from each other. Coloration of head، forehead، crown and throat between two subspecies is different and we could not find any evidence of hybridization between them. According to morphometric separation of the two subspecies، there was the possibility of separation of samples hybrid from samples parent the contact region based on morphometric characters.
    Keywords: White Wagtail, Subspecies, Hybridization, Biometry, Iran
  • E. Hosseini*, D. Mehrabani, Y. Avazpour, M. Rafieirad Pages 49-56
    Glucocorticoids are observed to increase at anxiety and different stressful situations. This augmentation is driven by stimulation of the hypothalamic-pituitary-adrenal axis which can threaten physical and mental health in long-term. Thus, this study compared the effects of diazepam and currant hydroalcoholic extract on serum corticosterone level in adult male rat. In this study, 48 adult male mice were used in 6 groups of 8 animals, including the control (no treatment), Sham (receiving water) and 4 experimental groups receiving doses of 100, 200, 400 mg/kg from currant hydroalcoholic extract and 1 mg/kg of diazepam by gavage. After 15 days, rats perceived stress in elevated plus maze, after which corticosterone level was measured in the serum of the blood collected from their heart. Results were statically analyzed using ANOVA and Tukey's test. The results of this study showed that the doses of 200 and 400 mg/kg from currant extract significantly increases (P≤0.05) and diazepam significantly decreases (P≤0.01) the corticosterone levels I serum. Diazepam reduced corticosterone levels in serum by affecting the benzodiazepine receptors and facilitating inhibitory effect of GABA while currant extract increased it probably by stimulating noradrenergic pathways.
    Keywords: Diazepam, Currant extract, Corticosterone, Mice
  • A. Mir, Aali, A. A. Movahedi, Nia*, R. Abdi, M. P. Salati Pages 57-62
    144 juvenile Sobaity, Sparidentex hasta, after acclimation to laboratory conditions in sea water (40ppt) for one week, sea water was replaced with different salinities (5, 20 and 60ppt) and seawater (40ppt) as control. Samplings were performed at 6 and 12 hours, 1, 2, 7 and 14 days after the time of changing in environmental salinities. Blood samples were collected for plasma cortisol, glucose and electrolytes analysis. According to the results, plasma levels of cortisol showed significant increases in 5 and 60 ppt environment in relation to control and 20ppt groups 12 hours from the beginning of the experiment. However in 24h samples up to the end of the experiment (14days) there were no significant differences among treatments. Plasma glucose levels showed a significant increase only at 12h sampling time in relation to 6 and 24hours in fish adapted to 5 and 60ppt. Plasma Ca++ concentrations had no significant changes during experiment. Plasma Mg++ amounts decreased significantly in 5 and 20 ppt groups in relation with control at 24 h sampling time. In conclusion, cortisol has important role in adaptation to both 5 and 60ppt at the beginning of the exposure, because of its significant increase at just 12 hours in 5 and 60 ppt than the controls, but the role of cortisol has been replaced with other changes in osmoregulatory related tissues and cells according to the plasma cortisol amounts in 5 and 60ppt that returned to the basic levels.
    Keywords: Osmoregulation, Cortisol, Glucose, Electrolytes, Ecophysiology
  • A. Gharzi*, N. Heydari Pages 63-72
    Inthis survey anatomical and histological aspects of testis and seminiferous tubules during post-hibernation period in Laudakianupta inhabiting the north of Lorestan province in Zagros Mountains were investigated. To execute this task male lizard’s samples were collected from the study area during April to September for two consecutive years. In the laboratory gonads were removed and passed through fixation، dehydration، clearing، infiltration and embedding stages. By means of a rotary microtome serial sections were cut and stained by Haematoxylin-Eosin. Using light microscopy، quantitative and qualitative examinations were then performed on the sections. Our results revealed that during April to September the diameter of seminiferous tubules and the thickness of germinal epithelium constantly decrease. In addition، during the April and May the germinal cells are undergoing the meiosis or maturing process but no spermatozoid is found in the tubules yet. During June and July، the spermatogenesis process reaches to its maximum peak and mature spermatozoa are constantly released into the tubules lumen. During August to September، the production of sperm ceases and the tubules begin a reduction process. In general، the results displayed that the type of spermatogenesis in this taxon is classified as associated and spermatogenic activity peaks when there are high temperatures and long photoperiod which coincides with June and July.